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March 9, 2007 
 
 
 
Re: Request for Ruling: Retail Sales and Use Tax 
 
Dear *****: 
 
This is in response to your letter in which you request a ruling regarding 
the application of the retail sales and use tax to the rental of private 
residences. 

FACTS 
 
 
You represent that you plan to open a business serving as a broker 
between ***** race fans and private homeowners in Virginia who wish to 
rent their private residences two weekends a year to those attending 
race events. You ask if your business is required to collect the retail 
sales tax on the rentals. 

 
 

RULING 
 
 
Retail Sales and Use Tax 
 
Business acting as broker 
 
Virginia Code § 58.1-603 imposes the Virginia sales tax on the "gross 
proceeds derived from the sale or charges for rooms, lodgings or 
accommodations furnished to transients as set forth in the definition of 



'retail sale' in § 58.1-602." Virginia Code § 58.1-602 defines "retail sale" 
to specifically include: 

the sale or charges for any room or rooms, lodgings, or 
accommodations furnished to a transient for less than 90 
continuous days by any hotel, motel, inn, tourist camp, 
tourist cabin, camping grounds, club, or any other place in 
which rooms, lodging, space, or accommodations are 
regularly furnished to transients for a consideration. 

 
Title 23 of the Virginia Administrative Code (VAC) 10-210-730, 
addressing hotels, motels, tourist camps, etc., provides: 

The tax applies to the sale or charge for any room or rooms, 
lodgings or accommodations furnished to transients by any 
hotel, motel, inn, tourist camp, tourist cabin, camping 
grounds, club, or other similar place. The tax applies to 
all sales of tangible personal property by such businesses. 
[Emphasis added.] 

 
It is clear from the statute and regulations that the tax is imposed on the 
gross proceeds derived from the charge for transient accommodations 
made by the entity providing the accommodations. 
 
The information provided in your letter indicates that your business will 
act as a broker between race fans and private homeowners. While not 
explicitly stated, it appears that your business does not own or operate 
the place (private residences) where the accommodations are 
furnished. Accordingly, based on the facts presented, your business 
would not be required to collect and remit sales tax on the 
accommodations. 
 
Property owners 
 
As noted above, the entity providing transient accommodations to the 
guest is typically required to collect and remit the applicable sales taxes. 
However, Va. Code § 58.1-609.10 2 provides that the retail sales and 
use tax does not apply to "[a]n occasional sale, as defined in § 58.1-
602." 

Virginia Code § 58.1-602 defines occasional sale as: 
a sale of tangible personal property not held or used by a 
seller in the course of an activity for which he is required to 
hold a certificate of registration, including the sale or 
exchange of all or substantially all the assets of any 



business and the reorganization or liquidation of any 
business, provided such sale or exchange is not one of a 
series of sales and exchanges sufficient in number, scope 
and character to constitute an activity requiring the holding 
of a certificate of registration. 

 
Pursuant to Title 23 VAC 10-210-1080 B 1, the term occasional sale 
means "[a] sale by a person who is engaged in sales on three or fewer 
separate occasions within one calendar year, except that sales at fairs, 
flea markets, circuses and carnivals and sales made by peddlers and 
street vendors are not occasional sales." 
 
Pursuant to Va. Code § 58.1-609.10 2 and Title 23 VAC 10-210-1080, 
the transactions are deemed occasional sales, as they occur three or 
fewer times within a calendar year. Furthermore, based on the facts 
presented, the rental of rooms in a private residence does not qualify as 
a retail sale as defined in Va. Code § 58.1-602 because the rooms are 
not regularly furnished to transients for a consideration. Additionally, the 
residences are not hotels, motels, etc., as required by the statute. 
Based on these factors, the property owners are not liable for the retail 
sales tax on charges for the rental of rooms in private residences or the 
rental of an entire private residence. 
 
Local Taxes 
 
Virginia Code § 58.1-3891 A provides, in pertinent part, that "[a]ny 
county, by duly adopted ordinance, may levy a transient occupancy tax 
on hotels, motels, boarding houses, travel campgrounds and other 
facilities offering guest rooms rented out for continuous occupancy for 
fewer than 30 consecutive days." 
 
The Taxpayer should contact the Commissioner of the Revenue for the 
locality in which it is conducting business regarding the application of 
this tax and any other local taxes to its business activities. The 
Taxpayer may obtain a list of Virginia Commissioners of the Revenue by 
the visiting the Commissioners of the Revenue Association of Virginia 
website located at www.vacomrev.com. 
 
Other Information 
 
The Business Registration Guide found on the State Corporation 
Commission's (the "SCC") website, located at www.scc.virginia.gov, 



provides additional information for those seeking to register a business 
in Virginia. The Guide can be found on the Office of the Clerk's home 
page on the SCC's website. 
 
This ruling is based on the facts provided as summarized above. It is 
assumed that your business is acting solely as an intermediary between 
the property owner and the guest without acquiring any ownership or 
control over the accommodations being rented. It also assumes the 
property owners rent their residences only for the ***** events as stated 
in your letter and for no other occasions during the calendar year. Any 
change in these facts and assumptions or the introduction of new facts 
may lead to a different result. 
 
The Code of Virginia and regulation sections cited, along with other 
reference documents, are available on-line at www.tax.virginia.gov in 
the Tax Policy Library section of the Department's web site. If you have 
any questions about this response, you may contact ***** in the 
Department's Office of Policy and Administration, Appeals and Rulings, 
at *****. 

Sincerely, 
 

Janie E. Bowen 
Tax Commissioner 
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